Декларация от името на ПГ на ДПС на председателя Лютви Местан относно случая със сваления руски самолет - НС, 25.11.2015 г.

Share this history on :
Декларация от името на ПГ на ДПС на председателя Лютви Местан относно случая със сваления руски самолет - НС, 25.11.2015 г.
Позицията ни отразява идентичността на ДПС като най-последователната евро-атлантическа партия на България. 
     1.Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Република Турция многократно.
     2.Налице е информация, че това се е случвало въпреки също така многократните официални предупреждения, отправяни към руския посланик в Анкара и към военния аташе.
     3.Тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните – членки, с която още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет.
     4. Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава - член на НАТО, е нарушаване на пространството и на суверенитета на самия Атлантически съюз. Подчертаваме, че и в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна – член. 
     5.За ефективното противодействие срещу Ислямска държава безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото ИДИЛ е предизвикателство не само срещу евро-атлантизма, а срещу съвременната цивилизация и човечеството.
     6.Противодействието срещу Ислямска държава, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни – участници, и при стриктно спазване на международното право, в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка една страна.
     7.Участието във военни действия на която и да е държава срещу Ислямска държава не може да преследва като съпътстваща цел защита на режима на Башар Асад.
     8.Режимът на Башар Асад не може да бъде участник в противодействието срещу Ислямска държава, защото точно този режим и Ислямска държава са основната причина за безпрецедентния военен конфликт в Близкия Изток, чиято последица е огромната бежанска криза, която тресе Европа, Балканите и Република Турция.
     9.Призоваваме към още по-активен диалог страните – членки на НАТО и ЕС за  разработване на обща политика и конкретно решително противодействие срещу експанзията на Ислямска държава и нарастващата терористична агресия.
     10.Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и завръщане към политическия диалог.
                                                    

0 yorum:

Публикуване на коментар